PuuVillan valaistussuunnittelu palkitsee!

Kodin rakentamisvaiheessa on loistava mahdollisuus vaikuttaa kodille toivottuun tunnelmaan ja henkeen. Valaistus ja sen huolellinen suunnittelu ammattilaisen avustuksella on pieni sijoitus näkyvään lopputulokseen nähden.
Omaa kotia suunnitellessa mielsimme sähkösuunnitelman pakolliseksi osaksi budjettia. Emme osanneet edes ajatella valaistukseen erillistä suunnittelua. Aivan sattumalta vierailimme muutamassa kodissa, jossa kiinnitimme huomiomme valaistukseen, joka oli suunniteltu ja toteutettu melko yksinkertaisella tavalla. Valaistuksella oli kuitenkin selkeä rooli yleisvalon lisäksi myös sisustuksessa. Vaikutelma oli näyttävä ja hieno, käytännöllisyyttä unohtamatta. Loppujen lopuksi toteutus ei ollut sen ihmeellisempi kuin perinteinen valaisinpistesuunnittelu, jossa suurin piirtein katsotaan vain kattovalaisimille ja sinne tänne ripotelluille spoteille varaukset. Aiheeseen hieman perehdyttyä mielenkiintomme kasvoi, varsinkin huomattuamme, että näyttävän ja toimivan valaistuksen toteutus ei aina tarkoita isoa budjettia. Kun suunnittelun toteuttaa varhaisessa vaiheessa, kustannukset ovat alhaisemmat kuin muutostöissä. Valaistuksen ollessa huolellisesti mietitty, katse kiinnittyy valaistukseen ja valon tuottamaan tunnelmaan, ei valaisimiin. Puhutaan valaistussuunnittelusta, eikä valaisinpistesuunnittelusta. Ammattilaisen avustuksella tehty valaistussuunnittelu antaa mahdollisuuden korostaa haluttuja kodin piirteitä.

Rantasalmi Log Homesin kanssa yhdessä toteutetussa PuuVilla-talossamme on paljon kaunista puupintaa. Siihen muun muassa seinävalojen avulla kohdennettu valaistus korostaa tätä kaunista ja kestävää luonnonmateriaalia sekä puutalon arvokasta tunnelmaa. PuuVillassa on myös avointa korkeaa tilaa, johon ei kattovalaisin ole ainakaan käytännöllisin ratkaisu. Ellei tietysti välttämättä halua tilata kotiin nosturia aina kun valaisimesta pitää pyyhkiä pölyt tai vaihtaa palanut lamppu! Käytännöllisempi ja monipuolisempi vaihtoehto on ylös ja alas valaisevat seinävalot ja kohdennetut valot: niillä pystytään korostamaan esimerkiksi alakerran oleskelutilassa sijaitsevaa läpitakkaa sekä portaikkoa. Helppoa ja näyttävää!

Miten valaistussuunnittelu sitten käytännössä tapahtuu?

Ammattisuunnittelija hyödyntää talon piirustuksia, on kiinnostunut talossa käytettävistä materiaaleista ja ennen kaikkea asukkaiden toivomista korostettavista kodin piirteistä ja tavoiteltavasta tunnelmasta sekä käyttötarkoituksesta. Kotimme valaistussuunnittelupalaveri hoidettiin puhelimen välityksellä. Vaikka aluksi sitä hiukan epäilin, pääsimme kuitenkin hyvin asioissa yhteisymmärrykseen, vaikka käytössämme ei ollutkaan havainnollistavia työkaluja.
Kolme tuntia kestävän suunnittelupalaverin tuloksena syntyi joukko 3D –kuvia, joista välittyi tunnelma, jota olimme PuuVillaan tavoitelleet. Oli huikeaa nähdä tuleva koti konkreettisissa kuvissa! Ne auttoivat todella paljon hahmottamaan niin kokonaisuutta kuin erillisiä tiloja. Tässä vaiheessa, kun mikään valaisin ei ole vielä oikeasti kiinni missään, on helppoa leikitellä ideoilla, kokeilla ja katsoa. Epäsuora valo kaapiston taakse luomaan tunnelmaa, keittiökaappien lasihyllyjen läpi valaisevat spotit, seinävalojen asettelu käytävätiloihin, kohdennetut valot portaikkoon, terassin puupintaan upotetut valot… Valaistussuunnittelu on kivaa!

Natalia Trofast

(kirjoittaja rakennutti Rantasalmi Log Homes PuuVilla -kotia Porvoon Tolkkisiin). Alunperin julkaistu 2.4.2015

image6image2image5image4image1

Scroll to top