Tämä projekti on kestänyt aikansa, mutta eihän mikään haave toteudu sormia napsauttamalla, eihän?

Loppukesästä 2012 ajelimme Porvoon Haikkoossa ihaillen merimaisemia. Alue oli meille täysin uusi, mutta se viehätti mahdollisena asuinympäristönä. Kummankin sydämen lähellä on aina ollut meri ja luonto. Porvoon ihana miljöö ja palvelut kivenheiton päässä sekä sopiva matka Helsinkiin – mikä sen sopivampi paikka kodille. Kiertelimme muutamia myytäviä tontteja, mutta merimaisema toi oman lisänsä hintoihin ja ajatus alueelle rakentamisesta tuntui mahdottomalta. Syksyllä 2012 törmäsimme sattumalta asuntovälitysportaalissa Porvoon kaupungin myytäviin tontteihin Haikkoonrannassa, jotka olivat hintansa puolesta varsin varteenotettavia vaihtoehtoja ja sijainti oli juuri se, mitä ihailimmekin. Ei tarvinnut kauan miettiä, kun haettava tontti oli valittu ja paperit toimitettu kaupungin rakennusvirastoon.

tontti

Ennen tonttikauppoja Porvoon kaupunki järjesti omakotirakentajille maksuttoman laadunohjauskoulutuksen, joka on erittäin hyödyllinen kertarakentajille. Saimme paljon informaatiota muuan muassa energiatehokkaasta rakentamisesta, sisäilmaston laadun huomioimisesta ja muutenkin koko prosessin etenemisestä. Laadunohjauskoulutusta rakentajille järjestetään vain muutamassa kaupungissa Suomessa ja Porvoo on yksi niistä.

Emme ole aiemmin rakentaneet omakotitaloa tai mitään muutakaan. Kokemuksemme ja saavutuksemme remontoinnista taitaa jäädä parin seinän maalaamiseen sekä tapettien kiinnittämiseen. Kokemattomuutemme ei kuitenkaan estänyt haaveen toteuttamista ja ryhtymistä suunnittelemaan omaa kotia.

Heinäkuussa 2013, kun tonttikauppa oli tehty, alkoi talon suunnittelu yhdessä arkkitehtimme ja Rantasalmen edustajan kanssa.

Olimme toki ennen Rantasalmeen tutustumista ehtineet pyöritellä monenlaisia talopaketti- ja muita vaihtoehtoja. Tutustuimme kymmeniin omakotitalojen pohjapiirustuksiin ja siitä alkoi pikkuhiljaa muodostua käsitys toiveistamme.

Emme suoranaisesti vaatineet ehdotonta yksilöllisyyttä kodin suunnittelussa, mutta halusimme kodin vastaavan meidän tarpeita. Meillä oli myös paljon ideoita sisustukseen ja materiaalivalintoihin, emmekä halunneet tyytyä vain muutamaan vaihtoehtoon mistä valita. Ideat on helppo toteuttaa, kun kodin suunnittelee sellaiseksi kuin haluaa ammattilaisen arkkitehdin avustuksella. Rantasalmen kanssa yhteistyö on ollut sujuvaa ja antoi meille vapauden päättää mitä haluamme.

Esimerkiksi se, että vietämme kotona suurimman osan ajasta ruuanlaiton parissa ja tykkäämme järjestää kutsuja ystäville ja läheisille, oli oleellinen asia keittiön suunnittelussa. Halusimme, että keittiö on osa isoa oleskelualuetta ja kaikilla on näköyhteys, jotta ruuanlaiton ei tarvitse tapahtua erillään arjesta. Ruokailutilaa emme toisaalta halunneet keittiöön, illallisvalmisteluista aiheutuvien ”luovuuden jälkien” keskelle, vaan suurelle ruokapöydälle oli varattava tila hieman keittiöstä erillään. Tämän ratkaisimme sillä, että suunnittelimme pienen saarekkeen keittiöön, joka rajasi tilaa poistamatta näköyhteyttä. Samalla saareke voi toimia isompana työskentelyalueena vaikkapa leipoessa tai noutopöytänä kutsuilla.

Ruokailutilan erottaa muusta oleskelutilasta iso kaksipuolinen takka. Takkatulesta voi siis nauttia sekä oleskelutilan, että ruokailutilan puolella.

keittiö

Kuvateksti: © Keittiö nousi niin tässä kirjoituksessa, kuin kodin suunnittelussakin lähtökohdaksi ja siihen saimme apua kokeneelta suomalaista Topi – Keittiö Oy:tä edustavalta suunnittelijalta. Hahmottamista helpottivat jälleen, kuten valaistussuunnittelussakin, 3D –kuvat.

Alakerta

Kuvateksti: © Alakerran pohjasta halusimme avaran, yhtenäisen ja valoisan. Ikkunapinta-alaa on paljon ja luonnonvaloa tulvii eri puolilta. Terassille johtaa suuri lasinen liukuovi, jolloin kesällä oleskelutila saa jatkumon ulos.

yläkerta

Kuvateksti: © Yläkertaan suunnittelimme arjen oleskelu-/ TV –katselutilan sekä makuuhuoneet. Tila on osittain auki alas ja yhtä valoisa kuin alakertakin, koska osa ikkunoista on kahden kerroksen korkuisia. Merinäköalasta pääsee nauttimaan yläkerran isolta parvekkeelta.

 

Miksi valitsimme hirsitalon?

Ekologisuus, terveelliset elämäntavat sekä pitkäaikainen laatu ovat tänä päivänä monen meistä mielessä. Hirsi on luontoystävällinen ja terveellinen valinta. Puu, uusiutuva luonnonvara, on sataprosenttinen luonnonmateriaali ja täysin kierrätettävä raaka-aine. Hirsien valmistus kuluttaa muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna vähiten ympäristöä. Kaikki nämä asiat ovat vain plussaa siihen, että hirsitalon puupinta on kaunista ja sisällä on hyvä olla.

Hirsi on hengittävä rakennusmateriaali, jolloin ilmanvaihtokin tapahtuu luonnollisesti ja kosteus pysyy juuri optimaalisena. Hengittävä hirsitalo on talvella lämmin eikä ilma ole kuiva hirren luovuttaessa kosteutta. Kesällä hirsitalo on sopivan viileä ja kuiva, puun sitoessa ylimääräisen kosteuden itseensä. Hirsitalossa ilma on aina hyvä, rakenteet ovat kestävät ja sisäilmaongelmista ei ole tietoakaan!

Hirsitalo sopii niin kaupunkikuvaan kuin maalaismaisemaan ja on luonnollinen osa pohjoismaalaista maisemaa sekä rakennusperinnettä. Meidän elämässä yhdistyvät työntäyteinen ja kiireinen kaupunkielämä sekä kaipaus maalaismaisemaan ja luonnonrauhaan näiden kiireiden vastapainoksi – hirsitalo ominaisuuksineen oli meille juuri oikea valinta!

Puu Villa